Fuat Baş Kimdir?

1957 Bayburt doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimini Bayburt’ta tamamladım. 1979’da Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Matematik Bölümü’nde lisans eğitimi aldım. Öğretmen ve idareci olarak yaklaşık 30 yıl eğitim dünyasına hizmet verdim. 

Eğitim ile ilgili projelerim

Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu müdürü olarak görev yaparken okuldaki haritaların verimli kullanılması için BAŞÇA adında bir ürün geliştirdim. Başça’nın faydalı model ürün patentini aldım. Okuldaki uygulama sonucunda çocuklar haritaları daha temiz, yırtılmadan kullanmaya başladılar. Uyguladığım bu proje ile ilgili Sabah Gazetesi'nde "Elinize Sağlık Fuat Öğretmen" başlıklı haberler çıktı.

Fatih Projesi'nin ilk prototipi

Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu’nda müdür olarak görev yaparken günümüzde Fatih Projesi olarak bilinen projenin ilk örneğini gerçekleştirdim. Bu projede çocuklar bilgisayar üzerinden eğitim yapıyorlardı ve ödevlerini uyguladığımız etüd saatlerinde yapıyorlardı. Bu sayede eve çantalarını götürmüyorlar çantalar okulda kalıyor ve 10 – 15 kiloluk çantaları taşımıyorlardı. Bu sayede ağır taşıma ile ortaya çıkan aksaklıklar olmuyordu.


Dershaneye ihtiyaç olmayan bir okul projesi!

1996 yılında Halk Lisesi adında okullarda daha kaliteli eğitim nasıl yapılır üzerine proje hazırladım. Bu projeyi TÜBİTAK’a sundum ve projeyi 10 yıl boyunca Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu’nda uyguladım.

Bu proje öğrencilerin sınava yönelik çalışmalarını okulda tamamlamak ve dershaneye ihtiyaç duymadan sınavda başarılı olmasını hedefledi. Ders haricinde hafta içi saat 15.00 – 17.00 arası, hafta sonu 09.00 – 15.00 arası sınava yönelik etüd çalışmaları yaptık.

Sonuç olarak çocuklar İstanbul genelinde yapılan sınavlarda derece kazandılar. Bu çalışmalar bakanlığın dikkatini çekti, projenin uygulama raporunu istediler ve bu raporu sundum. Bu sayede dershanlerin ihtiyaç olmadığını, sınava hazlırlık çalışmasının okul bünyesinde yapılacağını kanıtladım.

Bu proje ile ilgili Hürriyet Gazetesi'nde "Ayda 20 Milyona Kaliteli Eğitim" başlıklı bir haber yayımlandı. Bu habere istinaden Radikal Gazetesi Yazarı Hakkı Devrim "Çocuklar İçin Dürüstlük" başlıklı bir yazı yazdı.


Eğitime Dair Bir Kitap

Eğitime Çözüm Deryaya Bir Damla Su 

Basım Tarihi: Eylül 2013

Fikirler, tohum gibidir. Her tohum her yerde yeşermez. Gül fidanı, zamanı ve yaşam şartları yerine gelmeden olgunlaşıp açmaz ve yeni tomurcuk vermez. Zaman ve zemini oluşunca da bir an için yeşermek ve tomurcuk vermek içinde beklemez. Yeşeren tohum önce filiz verir, fidan olur ağaç olur, çiçek açar meyve verir. Fikirlerde aynen tohum gibidir, yerini ve zemin müsaitse hemen yeşerir.

Tohum toprakla buluşmadan ölmez. Eğer tohum toprağa düşüp ölmezse yalnız kalır. Toprakla buluşan tohum ölür ama gerekli ortamda yeniden doğar çoğalır.














1 Yorumlar