ÇOCUĞA MATEMATİĞİ NASIL SEVDİRİRİZ?

Matematik öğretiminin amacı, insan aklının ciddi bir biçimde kullanımını öğretip, insanların doğuştan getirdiği düşünme kabiliyetini geliştirmek ve mantıklı düşünme yolunu öğretmektir.

Çevremizde okul deneyimi olan öğrenci veliler ve meslektaşlarımız, kendi tecrübelerine dayanarak öğrencilerine matematiğin zor ve çekinilmesi gereken bir ders olduğunu söyleyip, motive etmeye çalışırlarken istemeyerek de olsa çocuğun matematikten korkmasına neden oluyorlar.

Yanlış motive edilmenin etkisi altındaki öğrenci, öğretmenine karşı ön yargılı davranış yanlışlığı, öğretmeni ile iletişiminde kopukluğa sebep -matematik dersinden başarısız olacağım- korkunun en önemli sebeplerinden birini oluşturuyor. Yaşadığı olumsuzluklar nedeni ile öğrenci, kendini başarısız görüyor veya bu konuda yeteneğinin olmadığına inanmaya başlıyor.

Eğer çocuğa matematiğin temelleri doğru verilmezse, çocuğunuzda kesinlikle matematiğe karşı bir ön yargısı oluşacak, beraberinde ise ister istemez çok zor ders, yapamıyorum, olmayacak gibi düşüncelere sürüklenecektir.

Her yaşın anlama kapasitesi farklı
Her yaşta insan zihninin anlama kapasitesi farklıdır. Örneğin, 6 yaşındaki bir çocuk, sıralama ve sayı uygunluğunu kavrayamaz. Mantıksal olarak sadece tek yönlü olarak düşünür. Çocuklar sayı saymaya 6 yaşında başlar, kütleyi 7 yaşında ve ağırlığı da 9 yaşında algılar. Yani, çocuk, kavramları ve nedenleri ayrı evrelerde ve farklı olarak anlar ve değerlendirir. İşte bütün yanlışlığı burada yapıyoruz. Yaşı büyük olan bir çocuk, yaşı daha küçük olan bir çocuktan sadece daha iyi bilmek, anlamakla kalmıyor, ondan daha farklı düşünebiliyor.

Bilinmesi gereken en önemli konu çocuğun, kavramları ve nedenleri ayrı evrelerde ve farklı olarak algıladığı ve değerlendirdiğidir. Aynı zamanda, yaşantı zenginliği de zihin gelişimini etkilemektedir. Matematik dersinde çocukların başarısız olmalarının asıl sebebi, yukarıda da bahsetmeye çalıştığım gibi Matematiği çocuklarımıza en az 9 yaşına kadar somut öğretimde bulunmak yerine soyut bir şekilde yapmamızdan kaynaklanmaktadır.

Matematik öğreniminde somut materyal ve oyunlardan faydalanılmalı
Eğer çocuğumuz, soyut işlemleri kavramakta güçlük çekiyor ise matematik, fen gibi derslerde somut materyallerden faydalanılması gerekir. Çizerek, yazarak ve kolaydan zora bir yol izlenmeli, ders çalışırken yumuşak bir ses tonu kullanılmalı, başaramadığı konular veya işlerin nedenleri araştırılmalı.

Dikkatini toplamak ve belli bir süre devam ettirmek konusunda güçlüğü olan çocuğun dikkat süresini ve yoğunluğunu geliştirmek için sosyal derslerde örneğin, Türkçe gibi derslerde konuyu size de yüksek sesle okumasını ve anlatmasını isteyebilirsiniz.

Hiç unutmayalım ki; öğrenme en güzel oyunla olur. Bizlere düşen görev, çocukların matematiksel işlemleri oyun oynayarak öğrenmelerini sağlamaktır. Oyun, öğrenmeyi eğlenceli hâle getirir ve kalıcı olur. Bunun içinde öğrenmeyi eğlenceli hale getiren ders araç gereçlerinden, örneğin 4 işlem aracı Kozalak gibi materyallerden de faydalanmak gerekir. Çocuğa inanın ve güvenin. Ondan iyi şeyler beklerseniz, iyi şeyler görürsünüz.

Emekli Öğretmen Fuat Baş

0 Yorumlar